Acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem en is ook zeer bekend onder ons allen. Vaak komt deze aandoening voor in de pubertijd, uiteraard kan dit ook op latere leeftijden tot uiting komen, er zijn vele verschillende vormen van acne en bij niemand is dit hetzelfde. Zo kan het variëren van een paar enkele puistjes op het voorhoofd, kin en bijvoorbeeld wangen tot een heftige huidaandoening met grote harde ontstekingen, cysten of abcessen.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne is een ontsteking aan de talgklieren. Een talgklier heeft de functie om talg aan te maken wat een nuttige substantie is voor de huid en haar. Het talg komt via het haarzakje naar het huidoppervlak.
Als er sprake is van obstructie  (verstopping) bij de uitgang van het haarzakje door opstapeling van dode huidcellen en talg ontstaan er witte onderhuidse bultjes ook wel white heads genoemd. Deze zijn gesloten. Vaak zijn white heads of  ook wel gesloten comedonen in groepjes bij elkaar te vinden. De huid voelt bobbelig aan en deze zijn goed zichtbaar wanneer je de huid strak aanspant. Ook is dit vaak in combinatie met zwarte puntjes (Een black head ) dit zijn open comedonen, de donkere kleur van de comedonen ontstaat door het pigment in de verhoornde huid. 

Doordat de talgklier talg blijft produceren, worden de comedonen steeds groter. Wanneer de ophoping te groot is en deze is afgesloten door een talgprop word de Propioni Acnes bacterie Actief. Deze is altijd aanwezig in de talgklier zelf maar word pas actief in een zuurstof arme omgeving wat hierbij het geval is. Ook zal de follikelwand scheuren en komen de verhoornde huid en het talg in de huid terecht, waardoor een ontsteking ontstaat.  De aanwezige bacterie P. Acnes geeft ontstekingsstoffen af, waardoor roodheid en zwelling ontstaat. De ontsteking zal als een ‘pustel’ (puist) of ‘papel’ (onderhuidse puist) zichtbaar zijn.

Wat is de oorzaak van acne?

Acne ontstaat wanneer de talgklier te veel talg produceert. Een verhoogde talgproductie kan door meerdere factoren ontstaan, denk hierbij aan hormonen, stress, verkeerde voeding, allergieën. Bijvoorbeeld hormonale acne kan voorkomen in de puberteit onder invloed van androgene (mannelijke) hormonen als hierbij ook nog een laagje van dode huidcellen rondom de uitgang van het haarzakje zich opstapelen verstopt de talgklier en ontstaat er een talgprop.

In de talgklier is de bacterie Propioni Acnes aanwezig, die zich vermeerdert in de talgprop en zorgt voor een ontsteking.
De belangrijkste oorzaken van acne zijn dus een verhoogde productie van hormonen, een verhoogde talgproductie, een verdikking van de hoornlaag en de aanwezigheid van de bacterie P. Acnes.

Bij de ontstaanswijze van acne kunnen erfelijkheid en stress een rol spelen. Ook wijzen steeds meer onderzoeken uit dat voeding met een hoge glycemische index (snelle suikers) en melkproducten de aandoening negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen geneesmiddelen, vette afsluitende cosmetica en omgevingsfactoren invloed hebben op acne.

Verschillende vormen van acne

Acne vulgaris: deze vorm van acne is de meest voorkomende vorm en komt bij 85% van de jongeren ineen bepaalde mate voor. De typische kenmerken van acnevorm zijn (comedonen, pustels en papels), maar in een milde vorm.
Acne conglobata: dit is een ernstige vorm van acne met zeer heftige ontstekingen van de talgklieren. Bij deze aandoening zijn dikke rode en pijnlijke bobbels. In het weefsel is een afzetting van vocht, rode of witte bloedcellen aanwezig welke deze bobbels vormt. Acne conglobata is meestal op de rug gelokaliseerd en komt vooral bij jonge mannen voor.
Acne tarda: deze vorm van acne is eigenlijk hetzelfde als acne vulgaris. De naam wordt gebruikt als acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint. Acne tarda komt vaak voor bij vrouwen en uit zich vooral rondom de mond en op het kaakgebied.
Acne ectopica of inversa: (hidradenitis suppurativa): is een vorm van acne die vooral voorkomt in huidplooien, zoals de liezen en de oksels. Er zijn vaak comedonen en grote onderhuidse ontstekingen aanwezig. Onderhuids kunnen de ontstekingen samenvloeien. Deze aandoening is vaak erg pijnlijk.

Behandeling van acne

Bij PRO MASTERS kijken wij verder dan alleen het behandelen van symptomen, we bekijken ook de oorzaak ervan. Wij maken een huidscan om de huid in de diepere lagen in kaart te brengen . Ook word er gekeken samen met u naar uw met leefstijl zodat wij deze huidaandoening sneller en beter onder controle kunnen krijgen. Uiteindelijk zal dit leiden tot het beperken van huidschade en/of littekens. Wij stellen een persoonlijk behandelplan op naar de behoefte van de huid en uw beautywensen. Een behandelplan zal bestaan uit een aantal gelijke of diverse technieken om zo optimaal het doel te bereiken

Wij beschikken over de nieuwste technieken voor het behandelen van acne.

Daarnaast zullen wij u ook thuisadviezen geven voor het onder controle houden van de huidaandoening.