Ouderdomsvlekken

Hoe opstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken ontstaan als gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Ook speelt erfelijkheid een rol. Sommige mensen krijgen ouderdomsvlekken al op relatief jongere leeftijd, omdat het ontstaan ervan in de genen ligt. Tot slot is zonblootstelling een belangrijke factor. Hoe meer zonlicht je huid heeft gezien, hoe meer en hoe eerder in je leven ouderdomsvlekken zullen verschijnen.

Welke soorten ouderdomsvlekken zijn er?

1. Lentigo solaris (levervlekken)
Deze ouderdomsvlekken zijn de meest voorkomende en de meest bekende. Ze staan ook bekend onder de namen “levervlekken” of “zonnevlekken”.

2. Verruca seborrhoica (ouderdomswratten)
Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken.

3. Seniele angiomen (bloedblaartjes, ruby spots)
Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstelling tot levervlekken en ouderdomswratten niet  bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes. De Engelse termen zijn ruby spots of cherry spots genoemd naar de kleur. Ook deze vlekken zijn volkomen onschuldig.

4. (witte ouderdomsvlekken) Idopathische guttate hypomelanose
Een moeilijke benaming maar ze staan beter bekend als “witte ouderdomsvlekken”. Behalve donkere ouderdomsvlekken heb je dus ook lichte of witte ouderdomsvlekken. We zien hierbij witte ronde vlekjes ongeveer 3- 8 mm  op voornamelijk armen en benen en aan andere zonblootgestelde delen zoals decollete. Opvallend aan deze witte ronde vlekjes is dat ze nooit samenvloeien tot grotere vlekken. Er bestaat helaas geen behandeling voor deze vlekken behalve dan ze te camoufleren met zelfbruinende lotions.

Bijbehorende behandelingen

Medische Peelings

In no time een stalende glanzende huid! Medische peelings worden voor verschillende huidproblemen ingezet. Een medische peeling zorgt ervoor dat het bovenste “dode” huidlaagje in een versneld tempo afschilfert, door dit proces word de cel vernieuwing gestimuleerd en komt er plaats vrij voor een nieuwe huid.

Dermapen

De derma pen is een pen met 7-9-12-24 flinterdunne naaldjes welke kleine gaatjes perforeren in het huidoppervlak. Wij kiezen naar huidbehoefte en schoonheidswens het geschikte serum, bijvoorbeeld hyaluron, growfactor of vitamine C – collageen. Omdat wij een speciale techniek hanteren kunnen wij een meer resultaten boeken dan dergelijke microneedling behandelingen.