Grove poriën

De vraag of we iets aan grove poriën kunnen doen wordt steeds vaker gesteld. Veel mensen hebben last van grove poriën en vinden dat ontsierend. Ze willen graag een gladde, fijne en egale huid. Helaas zijn grove poriën nooit helemaal weg te halen, maar er zijn wel een aantal behandelmethoden waarmee we de huid gladder kunnen krijgen.

Wat zijn grove poriën?

Poriën zijn de openingen van onze talg- en zweetkliertjes in de huid. Via deze openingen worden talg en zweet uit de huid naar de oppervlakte gebracht. Poriën zitten over het hele lichaam en zijn vaak nauwelijks zichtbaar. Grove poriën zijn echter wat opvallender dan normaal. Ze komen vaak voor op de neus, de wangen en het voorhoofd, omdat de talgklieren hier wat groter zijn.

Door verschillende oorzaken kunnen poriën groter en grover worden:

 • Verstopte poriën
  Wanneer de uitgang van de talgklier wordt geblokkeerd (bijvoorbeeld door een ophoping van dode huidcellen), ontstaat er een verstopte porie of mee-eter. Als een verstopte porie of mee-eter groter wordt, rekt de poriewand mee en wordt deze groter en zichtbaarder. Wanneer dit bij meerdere poriën in hetzelfde gebied gebeurt, worden de grove poriën zichtbaar.
 • Vette huid 
  Bij een verhoogde talgproductie is de huid vetter. De talgproductie werkt te snel, waardoor er kans is op verstopte poriën en acne. Een vette huid kan erfelijk bepaald zijn.
 • Verkeerde cosmetica 
  Door te vette crèmes te gebruiken, afsluitende make up op het gezicht te smeren of door de huid niet goed te reinigen, kunnen poriën verstopt raken.
 • Huidveroudering
  Door verlies van elasticiteit in de huid, wordt de huid slapper. De poriewandjes worden dan ook slapper, gaan meer zakken en kunnen niet meer goed sluiten, waardoor ze er grover uitzien.