Fibromen (steelwratjes)

Wat is een fibroom en hoe ontstaat het?

Fibromen iedereen kent ze wel , die kleine vleeskleurige bolletjes of wratjes aan een steeltje op de huid die vooral voorkomen in de hals of bij de oksels. Deze aandoening komt veel voor, ruim 25% van de mensen heeft er last van. Maar wat zijn die wrat-achtige bolletjes nou eigenlijk?

Fibromen in de volksmond ook wel steelwratjes genoemd, zijn goedaardige bindweefsel-aanhangseltjes van de huid. Ze komen vaak voor in de hals, de oksels of de liezen, maar kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam ontstaan. Fibromen zijn huidkleuring of een beetje bruinig van kleur en voelen zacht aan. Ze komen zowel alleen als in groepjes bij elkaar voor en zijn per stuk meestal slechts enkele millimeters groot, hoewel ze zelfs 2-3 cm kunnen worden.

De oorzaak van fibromen is nog onbekend. Wel valt op dat ze vooral worden gezien in lichaamsplooien en vaker voorkomen bij mensen met overgewicht. Fibromen zijn nooit kwaadaardig en ook niet pijnlijk. Ze kunnen wel klachten geven als ze opengehaald worden (bijvoorbeeld met scheren) of afgekneld worden. Fibromen zullen niet vanzelf verdwijnen en kunnen steeds groter worden. Wanneer ze in de weg zitten of als cosmetisch storend ervaren worden, kunnen ze veilig verwijderd worden.