Cellulite

Wat is cellulite?

Cellulite is een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid een sinaasappelschil-achtige verschijning krijgt. De huid voelt net zo ruw als de bekende oranje vrucht. Cellulite wordt daarom ook wel in de volksmond een ‘sinaasappelhuid’ genoemd. Het is een indicatie die bij maar liefst 98% van de vrouwen voorkomt. De ernst en vorm verschilt natuurlijk wel per persoon.

Wat zijn de oorzaken van Cellulte?

Oestrogeen een belangrijke rol.

Cellulite is in grote mate erfelijk: je genen bepalen of je aanleg hebt om een onregelmatige huid te ontwikkelen. Behalve genetische aanleg spelen ook hormonen een grote rol bij het ontstaan van cellulite. Vooral oestrogeen, het vrouwenhormoon, welke vetopslag bevorderd in de cellen. Hierdoor zwellen de vetcellen op billen, heupen en dijen op. Met name in de puberteit, zwangerschap en menopauze heeft dit hormoon grote invloed op de huid.

Er zijn verschillende oorzaken voor cellulite, dit zijn er een aantal:
Een slechte de bloed- en lymfecirculatie met daarmee gepaard gaande vochtophopingen. Dit houdt in dat afvalstoffen niet goed uit je lichaam kunnen en daardoor tussen de vetcellen gaan zitten. Je houd dan extra vocht vast. De aanvoer en afvoer is dan niet optimaal in conditie.

  • Verstopte vetcellen die samenklonteren.
  • Verklevingen van huidlagen.
  • Verslapping van de huid.
  • Genetische opmaak (erfelijkheid).
  • Belasting van de lever, bijvoorbeeld door alcoholgebruik.
  • Medische oorzaken of medicijngebruik.

Het hoeft niet perse te zijn dat je alle bovengenoemde voorbeelden voor jou van toepassing zijn dit kunnen er uiteraard ook een paar zijn.

Stress en voeding

Stress is ook een oorzaak van cellulite. We hebben allemaal wel eens stress en dat is niet perse ongezond. Heb je overmatige stress, dan kan dit een nadelig effect hebben op je huid. Dit gebeurd niet meteen. Zo verstoort stress het verwerken van vetten en het ordenen van de huid: dit zijn weer oorzaken van cellulitis. Als je te gespannen bent, adem je niet meer goed en daardoor krijg je te weinig zuurstof binnen. Ook de spijsvertering werkt niet meer goed en dit leidt tot constipatie en diarree. Slaapstoornissen verstoren onze rust, waardoor wij niet meer goed kunnen slapen. Wanneer dit gebeurt, kan het lichaam niet meer goed uitrusten, repareren en genezen.

Hormonen

Hormonen zijn de grootste boosdoeners. Met name wanneer er een disbalans is tussen de twee hormonen, oestrogeen en testosteron. Als er in het lichaam teveel oestrogeen is in vergelijking tot testosteron kan er cellulite ontstaan. Dit is mede de oorzaak dat de ene vrouw meer last heeft van cellulite dan andere. Dit is de reden dat wanneer je de pil slikt, je meer kans hebt om cellulite te krijgen.

Gewicht

Ook krijg je cellulite van (aankomen en afvallen). Als je gewicht vaker toeneemt en afneemt, zorgt dit ervoor dat je huid minder elastische word en dus verslapt. Als je zwaarder wordt, worden sommige van je kuiltjes groter. Maar wanneer je afslankt, vermageren de kuiltjes niet meer dan de anderen. Vlak onder je opperhuid komen dikke en dunne verticale vetkuiltjes naast elkaar, waar ze een patroon vormen dat je huid overneemt. Dit is het eerste fase van een sinaasappelhuid. Cellulite bestaat uit vetcellen, vetcellen zijn de opslagplaats voor vet en als je toeneemt in gewicht worden de vetcellen ook groter en word je cellulite meer zichtbaar.

Wat er precies gebeurt

Cellulite zorgt voor hobbels, bobbels en deukjes en komt voor op de heupen, bovenbenen en billen en soms ook op de armen. De vetophopingen worden onderhuids opgeslagen in ‘kamertjes’ met muurtjes van bindweefsels. De huid wordt hierdoor plaatselijk naar buiten geduwd en het bindweefsels trekt de huid omlaag. Dit veroorzaakt kuiltjes die worden afgewisseld met bobbeltjes. Ook door dit fenomeen vind er een verminderde bloedcirculatie in deze gebieden plaats en voelt de huid koud aan. Door een slechte circulatie zie je vaak ook dat men een slechtere afvoer dan aanvoer van lymfe heeft en men vocht vast houd.

Verschillende niveau's van cellulite:

Er zijn verschillende niveaus van cellulite:

Oppervlakkige cellulite
Oppervlakkige Lichte cellulite is een vorm die alleen zichtbaar is wanneer de huid wordt samengepakt of wanneer je je spieren aanspant. Wanneer je deze gewoon ziet is het niet zichtbaar.

Jong cellulite
Jong cellulite is licht zichtbaar bij ontspanning en duidelijk te zien bij spieraanspanning.

Langdurige cellulite
Langdurige cellulite is vaak al een aantal jaren oud. Het bindweefsel is dermate verkleefd en er is langdurig geen goede bloedcirculatie. Diepere cellulite is altijd duidelijk zichtbaar.

Behandelen

Een lichte vorm van cellulite is makkelijker te behandelen: het weefsel is nog stevig en de cellulite wordt alleen zichtbaar als je in de samenpakt. Wanneer de stofwisseling van de huid verstoord is, vraagt cellulite om een speciale behandeling door een schoonheidsspecialiste. Er is een veelbelovende, nieuwe therapie die wij inzetten voor voor deze indicatie. T shape
body contour. Met deze methode word het bindweefsel door middel van 4 verschillende massages behandeld. Radioferquentie maakt kleine gaatjes in de vetcel en de LLT (low level diode) laser word het vet tot een liquid gemaakt waardoor het de vetcel kan verlaten. Er
word een warmte gecreëerd welke het lichaam oppakt als koorts. Daarna word het door het lichaam verwerkt. De zogeheten macrofagen ( de legertjes van het lichaam) ruimen deze dan ook op. Door het ondergaan van de behandeling kunnen de vetcellen worden definitief
worden vernietigd. En is de shape die word gecreëerd permanent blijvend.

Bijbehorende behandelingen

T-shape facial

T-shape maakt gelijktijdig gebruik van radiofrequentie, infrarood- en vacuüm technologieën. Een modulair systeem, waarvan de onderdelen samen kunnen worden gebruikt of afzonderlijk, afhankelijk van de behandeling.