Acne littekens

Als je een periode acne hebt gehad en de acne is verdwenen kunnen er kleine of grote littekens en soms wel rode vlekjes, diepe of oppervlakkige putjes in de huid achterblijven. Dit noemen wij rest-acne. Dit komt door de ontstekingsreactie van de huid.

Wat is de oorzaak van acne littekens?

Na beschadiging van de huid is er altijd kans op littekenweefsel. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Ook het zelf knijpen en krabben aan de ontstekingen en de huid kan littekens geven. De mate van littekenweefsel is afhankelijk van de ernst van de acne en van de genezing van de huid (de ene huid is gevoeliger voor littekenvorming dan de ander). Hoe langer de acne zich in de huid bevindt of onjuist behandeld wordt, hoe groter de kans is op weefselbeschadiging. Daarom is het belangrijk om acne zo snel mogelijk te behandelen.

Verschillende vormen van rest-acne

Rest-acne kan uit meerdere vormen bestaan en op verschillende manier behandeld worden:

Rode of paarse vlekjes: Op de plaatsen waar ontstekingen hebben gezeten, kunnen nog lange tijd rode of paarse vlekjes aanwezig zijn. Als de acne onder controle is, zullen die heel langzaam weg trekken. Dit kan echter heel lang duren. Een behandeling met de beauty angel ( rood licht )  tegen roodheid en wondgenezing kan dit proces versnellen.
Bruine vlekjes: Op de plekken waar ontstekingen hebben gezeten, kunnen bruine vlekjes ontstaan. Dit kan gebeuren als de huid niet goed voor de zon is beschermd. Ook komt dit vaak voor bij acne bij een donkere huid. Bruine vlekjes kunnen met een micro dermabrasie, pigmentbehandeling, chemische peeling werkend op pigment weer de eigen huidskleur terugkrijgen.
Grove poriën: Wanneer de ontstekingen verdwenen zijn, kunnen er nog wat verstopte poriën, comedonen en grove poriën zichtbaar zijn. Deze laatste restjes van acne kunnen dan met een specifieke acnebehandeling verwijderd worden.
Verheven littekens: In plaats van diepe littekens, kunnen er ook littekens op de huid komen te liggen. Dit gebeurt wanneer het lichaam teveel littekenweefsel aanmaakt. Deze kunnen behandeld worden met de bioskinsmooting techniek.
Diepe littekens (putjes): Na een grote ontstekingsreactie in de huid ontstaan er vaak acnelittekens die diep in de huid liggen. Met verschillende behandelingen kan de huid gladder en egaler gemaakt worden, zodat deze littekens minder zichtbaar zijn. 
De diepe littekens kunnen we in 3 groepen verdelen, deze worden hieronder beschreven.

De diepe littekens na acne onderscheiden we in drie verschillende soorten:
Ice pick litteken: smalle diepe littekens die eindigen in een punt, alsof er een ijspriem in is gestoken.
Boxscar litteken: ronde tot ovale putjes met een scherpe verticale rand. Eindigen niet in een punt en kunnen diep en oppervlakkig voorkomen.
Rolling litteken: wat grotere littekens, die een rollend of golvend aspect aan de huid geven.

Hiernaast zijn de verschillende vormen van rest-acne zichtbaar. Zoals; rode/paarse vlekjes, bruine vlekjes en putjes.
Behandeling van acne

Bij PRO MASTERS kijken wij verder dan alleen het behandelen van symptomen, we bekijken ook de oorzaak ervan. Wij maken een huidscan om de huid in de diepere lagen in kaart te brengen . Ook word er gekeken samen met u naar uw met leefstijl zodat wij deze huidaandoening sneller en beter onder controle kunnen krijgen. Uiteindelijk zal dit leiden tot het beperken van huidschade en/of littekens. Wij stellen een persoonlijk behandelplan op naar de behoefte van de huid en uw beautywensen. Een behandelplan zal bestaan uit een aantal gelijke of diverse technieken om zo optimaal het doel te bereiken

Wij beschikken over de nieuwste technieken voor het behandelen van acne.

Daarnaast zullen wij u ook thuisadviezen geven voor het onder controle houden van de huidaandoening.