Melasma

Bij melasma, een pigmentaandoening die ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan er op de huid onregelmatige, grillig gevormde bruine vlekken.

Wat is melasma?

De kleur van het pigment varieert van lichtbruin of donkerbruin (als het pigment in de opperhuid gelegen is) tot grijsbruin (als het pigment zich dieper bevindt). Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de armen aanwezig. Het pigment is in de winter vaak minder zichtbaar, maar zodra de zon weer gaat schijnen worden de vlekken weer beter zichtbaar. Melasma ontstaat vooral bij jonge vrouwen tussen de 25-45 jaar.

Wat is de oorzaak van malesma?

Een melasma of zwangerschapsmasker ontstaat niet alleen bij zwangerschap, al doet de naam dat misschien vermoeden. De precieze oorzaak is nooit aangetoond, wel is bekend dat er bij een huid met melasma factoren zijn die de aandoening kunnen verergeren. Zwangerschap valt daaronder, net als pilgebruik, kunstmatige of overmatige Uv-straling, erfelijkheid, gebruik van bepaalde cosmetica en medicatie. Maar ook als geen van deze factoren op u van toepassing is, kunt u melasma ontwikkelen.
Bij melasma is er een verhoogde activiteit van de pigmentcellen in de diepere lagen, wat leidt tot een toename van de productie van pigment in alle bovenste huidlagen. De pigmentatie bij melasma is vlekkerig en niet gelijkmatig, doordat niet alle pigmentcellen hetzelfde of even sterk reageren.

Behandeling van malesma

Voor de behandeling van melasma gestart kan worden, vindt er altijd een uitgebreide intake plaats waarbij een huidanalyse wordt gedaan. Tijdens deze analyse wordt onderzocht in welke mate het pigment aanwezig is en in welke huidlagen het zich bevindt. Na dit onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Wij bieden verschillende behandelingen aan om pigment mee te verminderen of verwijderen, daarover kunt u hieronder meer lezen.

Wanneer het pigment heel oppervlakkig aanwezig is, kunnen de vlekken behandeld worden met de pigmentlaser. Daarbij kunnen aanvullend medische producten worden geadviseerd om de pigmentatie onder controle te houden in de huid.
Bij dieper gelegen pigment of een uitgebreide vorm van melasma zal een behandeling volgens het pigmentprotocol van Dr. Zein Obagi worden geadviseerd. Bij deze behandeling wordt er gewerkt volgens de filosofie van Dr. Obagi. De behandeling is erop gericht om het pigment te verminderen, stabiliseren en onder controle te houden. Deze behandeling houdt in dat u vooral thuis aan de slag gaat met de medische producten die u onder begeleiding van de huidtherapeut zal gaan gebruiken. Er wordt een thuisprotocol voor u op maat gemaakt. Deze producten zijn niet met ‘normale’ cosmetica te vergelijken, maar hebben een veel diepere werking. Ze werken op cellulair niveau om het pigment te verminderen, te stabiliseren en onder controle te houden.