Gerstekorrels

Gerstekorrels (die kleine, witte bultjes in de gezichtshuid) zijn bij demeeste mensen wel bekend. Op deze pagina leggen we uit wat er nou in die bolletjes zit, hoe ze ontstaan en wat we er bij Huid & Zorg aan kunnen doen.

Wat is een gerstekorrel en hoe ontstaan ze?

Die kleine witte bolletjes onder de huid vaak te vinden rondom de ogen of op de jukbenen en of wangen. Gerstekorrels zijn 1 tot 2 mm grote cystes gevuld met dood hoornmateriaal, namelijk keratine. Soms kunnen de gerstekorrels, vaak wanneer ze er langer zitten, ook groter worden. Milia’s kunnen alleen voorkomen, maar ook in groepjes. 

Soms kunnen gerstekorrels of ook wel millia’s genoemd zelf verdwijnen, ook is het mogelijk dat ze groter worden als ze niet weggehaald worden. Het is heel belangrijk om er niet zelf aan te zitten. Omdat een milia ingekapseld is, kunt u ze zelf niet goed uitknijpen en zal u de huid alleen maar beschadigen. Hierdoor kunnen er littekens achterblijven. Het is verstandiger om de gerstekorrels door een specialist te laten verwijderen. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak, want hoe langer een gerstekorrel in de huid zit, hoe droger hij wordt en hoe moeilijker hij te verwijderen is.